Cevikce / Haber ayrıntısı

TEOMAN

Müzisyen Teoman’in, yazimin konusu yaptigim söylesisini, 15 Temmuzdan üç ay önce okumustum.
 


Çok etkilenmis ve saklamistim. Bunca deneyimime karsin, politik çevremde, en akilli ve bilgili geçinenlerimizin bile bu denli açik yürekli ve dogru sözlü olabilecegine inanmiyorum. Onca cana, kana ve ülkemin yitirdiklerine karsin,(siyaset demiyorum, çünkü siyasette bir öz ve düzey vardir) politika Erbabimizin tavir, söylem ve gösterilerinin hala, yapay, sahte ve ilkel oy hesapçiligindan baska bir sey olmadigini hepimiz görüyoruz. Herhalde çaresizligim(iz)den olacak, Teoman’i bir kez daha okumak ve okutmak istedim:

“Türkiye iyice zivanadan çikmis bir yer. Nuray Mert’in bir yazisi ‘Berbat iktidar, berbat muhalefet’ diye bir baslikla çikti. Aynen katiliyorum. Üniversitedeki ilk yillarimdan itibaren Islamci tabir edilen ögrencilerle iliskim olmustu, beni sever, bazi toplantilarina filan çagirirlardi. Mert, dürüst, ahlakli çocuklardi, çok saygi duyardim onlara. Ayrica, muhafazakârlarin hakir görülmesi oldum olasi beni rahatsiz ederdi, ahlaksizca bulurdum. Herkesin mutlu olabilecegi bir Türkiye olabilirdi, uzlasmazsak hiçbir zaman huzur gelmeyecekti bu ülkeye. Bir de simdi kendini Islamci/muhafazakâr sayan bloga bakin. Aslinda Bülent Arinç niye rahatsiz biliyor musunuz? Ömrünü verdigi onurlu davasinin kendini kepaze edisine taniklik ediyor diye. O bile olanlardan tiksiniyor.

Türkiye’de egitim hali hazirda berbat durumda. Sinav sonuçlarina baktigimizda ortaokul ya da lise sinavlarinda ögrencilerin basari ortalamalari yerlerde sürünüyor. Fen bilimlerinde dünya sonunculariyla yarisiyoruz. Bunlara bir de bütün okullarin imam hatiplestirilmesi eklendi. Sünni Islam bütün çocuklara dayatilmaya çalisiliyor. Bunun ahlaken çok yanlis oldugu çok açikken hem de. Devlet dini egitim almak isteyen vatandaslarina bunu tabii ki sunmali ama bu zorlama hangi mantiga sigiyor? Simdi de müfredatin degismesinden bahsediliyor. Cumhuriyetin ilk yillarinda bir sürü saçmalik yapildi, günes-dil’ler, milli tarih yazimi vs. Simdi de muhafazakârlarin saçmalama sirasi mi? Nasil bir tarih uyduracagiz acaba kendimize bu sefer? Bas tarihçimiz Kadir Misiroglu mu olacak? Çocuklarimizi kindar yetistirelim diye, nefret duygusunu mu körükleyecegiz? Yeni Osmanlilik imkânsiz ve bos bir hayal degil mi? Recep Tayyip Erdogan’in halife olma ihtimali, Hollywood’a gidip Brad Pitt’ten daha ünlü bir aktör olma ihtimalinden daha düsük. Lise ögrencilerinin baskaldirmasini önemsiyorum, haklilar. Trigonometri ögrenmek isteyen çocuklara, zorla Hz. Ebubekir’in hayatini ögretemezsiniz.

Binali Yildirim’in bir fotografi var; iki tane upuzun masa yan yana. Birinde Binali Yildirim bir sürü erkekle beraber oturuyor, diger masada karisi tek basina yemek yiyor. Iste, AKP’nin ve ait oldugu kültürün kadina bakisi! Erkekler is yapar, yasarlar, kadinlar da onlarin arkasini toplar, ayak islerini yaparlar, erkeklerle esit degillerdir. Geçmis yüzyillardan miras kalan gelismemis muhafazakâr anlayis kadini kendi basina bir varlik olarak görmüyor. Hatta eger bir erkegin yaninda degilse ya da çocuk -elbette ki erkek çocuk- üretmezse islevi bile olmadigini düsünüyor. Çok uzaga gitmeye gerek yok, kuzenim, Bedia ablama kizim oldugunu söylemistim telefonda. ‘Olsun’ dedi ‘Kizi veren Allah, oglani da verir insallah!’ Ben de güldüm tabii. Neyse, dünyadaki her konuda, her seyi bilen Erdogan bu konudaki fikrini de söylemis iste. Hiç sasirmadim. Erdogan’in en büyük eksigi, iyi bir arkadasi olmamasi. Ona kendisiyle ilgili gerçekleri söylerdi...”

Tekrar, tekrar okudukça görüyorum ki, ülkemin bu günlere gelisindeki yapisal sorunlarin özüne dönük önemli ve bilimsel denebilecek saptamalar içeriyor. Kendilerini çok deneyimli ve bilgili politikaci görenler basta, kimi bilim adami ve arastirmacinin, Teoman’i “sanatçi” deyip küçümsemeden, okuyup aynaya bakmalarini dilerim.

Tarih: 14.08.2016 12:22:04

Okunma : 429

Kategori : BiGazete

yorum oku/yaz - Yazdır