Cevikce / Haber ayrıntısı

OLUR BÖYLE SEYLER

Son kitabimin basligi “Hala Iyimserim” oldugu için yakin dostlarim, “hala mi?” diye sordular. B
 


en de biraz mahzun ama inatla “evet hala” demistim. Simdi size aktaracagim Uruguayli gazeteci yazar Eduardo Galeano’nun* bir hikâyesini bu gün (su günlerde!) bir kez daha okuyunca artik soranlara, hiç mahzun degil ama inatla “evet, iyimserim” demeye söz verdim. Iste o hikâye:
Amneziler*
Nikolay Çavusesku yirmi yili askin bir süre boyunca Romanya’nin diktatörlügünü yürüttü.
Muhalefeti olmadi, çünkü halk hapishaneler ve mezarliklarda ugrasiyordu, ama onun kendine saygi ve hürmet adina halkin bedava isgücüyle yükselttigi firavunca anitlari sinirsizca alkislama hakki hepsinin vardi.
Bu alkislama hakki, yakin dostu olan Richard Nixon ve Ronald Reagan gibi saygin politikacilarin yani sira, emirlerine hiç itirazsiz itaat eden bu komünist diktatörlügü paraya ve övgüye bogan IMF ve Dünya Bankasi gibi kuruluslar tarafindan da kullanildi.
Çavusesku mutlak gücünü kutlamak için kendine fildisinden bir asa yaptirdi ve kendi kendine Halkin Rehberi sifatini verdi.
Alisildigi üzere kimse karsi çikmadi.
Ama bundan kisa bir süre sonra halkin öfke kasirgasi patlayinca, Çavusesku’nun kursuna dizilmesi kolektif bir seytan kovma töreni oldu.
Bunun üzerine, iyilerin iyisi ve dünyanin kudretlilerinin gözdesi bir anda sihirli bir biçimde filmin kötü adamina dönüstü.
Olur böyle seyler.

(*) EDUARDO GALEANO, "Hikâye Avcisi" sayfa 42, Sel Yayincilik 2017
Not: 1975’de Genel Baskanim Bülent Ecevit’le birlikte Nikolay Çavusesku’yu ziyaret etmistik. Esi Elena Çavusesku’nun da oldugu çok özel görüsmelerin içinde oldum. 1989’da kursuna dizilislerini canli izlerken, 14 yil sonra, “sonlarinin öyle olacagini” tahmin etmistik, diyemem! Simdi de bir Baskasi(!) için oldugu gibi

Tarih: 1/28/2019 10:19:42 AM

Okunma : 199

Kategori : BiGazete

yorum oku/yaz - Yazdır