Cevikce / Haber ayrıntısı

HALA DA IYIMSERIM mi?

Simdi artik Türkiye Cumhuriyetimizin gelecegi AK Sarayin ne yapacagina bagli.
 

Ya balkon konusmasinda, “hadi bakalim nasil yöneteceksiniz!” dedigi gibi partizan tarafgirligini sürdürecek ya da ülkemizin ve halkimizin gelecegini karartan yoldan dönmek yürekliligini gösterecek. Ancak, 1 Nisan 2019 sabahinda hala 31 Mart’in gece yarisinda düstügü yerden kalkamayan Anadolu Ajansi basta kamu yönetiminin durumu belgeliyor ki, yolundan dönmemek için arayis içinde.
Ezber bozmanin benzer kisilikteki insanlar için olaganüstü zorlugunu yasayarak gören ve bilenlerden biriyim. 1973’te ilk kez TBMM’ye girdigimden ve sicak politikayi en üst düzeyden yasamaya basladigimdan beri gördügüm örnekler, bir kez zirveye çikanlarin, hiç asagi bakmadiklarini ve daha, daha da yukari çikmak için bencilce adim attiklarinin tanigiyim. Üstelik sadece tanigi degil bazilarinin yaninda oldugum için sorumlularindan da biriyim. Ama bu kez durum geçmise hiç benzemiyor, degisen “partili cumhurbaskanligi” sistemi yüzünden, genelde ve yerelde yetki ve sorumluluklarin, kural ve kurumlari alt üst oldu. Bu anayasa degisikligi ile Ak Saray, yasama, yürütme ve yargi yetkisinin el degistirdigine ve 2018 seçiminde aldigi yüzde 50,5 oyla, halkin egemenlik hakkini temsil ve kullanma hakkini kendisine emanet ettigine inaniyor ve herkesi inandirmak istiyor.
Gece yarisi yapyalniz çiktigi parti balkonda, Istanbul’u bile kaybettigini açikça söyledigi halde, seçmenin “Beka” savinda hakli oldugunu onayladigini söyleyebildi. Oysa seçmen sandikta, ülkenin beka sorunu oldugunu degil, As ve Is sorununun oldugunu onayladi. AK Saray 16 yildir, demokrasin “sadece sandik” oldugunda israr etti. Animsatmak istiyorum, Gezi olaylarinda, polisin orantisiz güç kullandigini söyleyerek, “demokrasi sadece sandik degildir” uyarisini yapan o zamanki cumhurbaskani ve kader arkadasi A. Gül’e hem de gezide oldugu Tunus’tan hizla çok sert bir yanit vermisti, “evet demokrasi sadece sandiktir” diye.
Bu sabaha kadar ben, yasama-yürütme ve yargi bagimsizligi, tarafsiz kamu yönetimi ve medya olmasa da, halkin elinde “sadece sandik” var inancinda idim. Yazilarimda, halkin geçte olsa sandikta demokrasiyi yoluna koyacagi inancimi hep yineledigim için “iyimser” oldugum konusunda okurlarimdan elestiri aliyordum. Hatta güncellestirdigim kitabimin adi da “hala iyimserim” idi. Hala mi derseniz, bu yazimi da su saat itibariyle, yine öyle baglamak istiyorum, “hala da iyimserim!”

Tarih: 4/1/2019 10:51:22 AM

Okunma : 186

Kategori : BiGazete

yorum oku/yaz - Yazdır