Cevikce / Haber ayrıntısı

R.T. Erdoğan’a Karşı K. Kılıçdaroğlu

Değerli bilim adamı ve mali analizci Öztin Akgüç
 

geçen hafta, içinde bulunduğumuz seçim yarışını kuramsal bir tanımla irdeledi; “Oyun Kuramı”
Tam da benzediği için 55 gün kala 14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı seçimini, ben de o açıdan yorumlayacağım:
Oyun, izleyici (seçmen) önünde R.T. Erdoğan’la K. Kılıçdaroğlu arasında hızlı değişen hamlelerle olağandan gergin oynanıyor. Son kez oy isterken oyun, Erdoğan için kader oyununa dönüştü. Dolaysıyla, O’nun atacağı adımlar -kullanacağı kozlar- seyirci için nesnel ya da duygusal açıdan çok karanlık bir sonuca gidebilir.
K. Kılıçdaroğlu, oyunu cumhurbaşkanlığı üzerine kurmuştu. Onun için oyun tek adımlık değildir, süreklidir. Hızlı ataklar, geri dönüşler ya da atlamalar olabilir.
Oyun artık en kritik sürece girdi. Çünkü zamana karşı oynanıyor. Oyuna yeni oyuncular katılabilir, oyuncular her karar aşamasında, yeni kararlar alabilir. Oyuncuların taktik değişimiyle ek kazanç sağlama beklentileri sonlanmadığı sürece, değişiklik olabilir.
Anımsayalım, Mustafa Kemal Paşa, Milli Mücadele’yi başlatırken yayımladığı Amasya Tamiminde, “Vatanı milletin azim ve kararı kurtaracak” demişti. Ancak amaç “itimada şayan zevatla” gerçekleşebildi. Görülmesi gerekir ki, oyunun kazanılmasının ön koşulu, “amaç için liyakatli ve güvenilir kadroya” sahip olmaktır.
Şimdi halk (izleyici) çok daha ağır Aş-İş ve Can derdiyle karşı karşıya. Bilinmeli ki, bu kez de bir yanda (iktidarda) son yüz yılın en büyük deprem faciasını mağduriyete dönüştürebilecek ve her türlü hukuk dışı yola başvurabilecek bir oyuncu (seçim ustası) var.
Bu politik usta, kaç seçimdir hem vaatleri ve yaptıkları ile hem de emrindeki liyakatsiz ve güvenilmez kadrosu ile sona yaklaşmış durumda.
Oyunun öbür tarafında da, çok oyun yitirmiş iyi niyetli ve kazanmaya susamış bir oyuncu (yeni bir lider) var. Ama yıldızı birden parlasa da, yaptığı son atak O’na, amacına erişmesinde güç katacak liyakatli ve güvenilir bir kadro kattı.
Ancak, bu oyunu kazanmak (1. ya da 2. turda sandıktan çıkmak), karşılıklı ama (kendileri dışında atılan son (yanlış-doğru) adımlar kadar sıradan ve kolay olmayacaktır.
Çünkü yan masalarda Başoyuncuların takımlarının da ( Milletvekili aday listelerinin de) kendi arasında oynayacağı oyun izleyici için yaşamsal önem taşıyor.
O nedenle İki Başoyuncunun da (R.T.E. ve K. K.) takımlarını da liyakatli ve güvenilir ve hatta yeni İsimlerden kurmaları, sonucu etkileyecektir.
Dileriz, AK Saray’dan (Tek Adamdan) halkı ve ülkeyi kurtarmanın (Asıl Amacın) da son fırsat olduğu bilincinin ve inancının, başta CHP Genel Başkanı olmak üzere sorumlu herkese hâkim olduğunu, çoğunluk izleyici (seçmen) anlayacaktır.



Tarih: 3/19/2023 10:56:23 AM

Okunma : 92

Kategori : BiGazete

yorum oku/yaz - Yazdır