Cevikce / Haber ayrıntısı

YİNE DE İYİMSERİM

28 Mayıs 2023,
 

bu gün de sabah saat 08’de Amasya Mehmetpaşa Mahallesi 1157 numaralı sandıkta ilk oyu ben kullandım. O sandıkta 1965’ten beri 2 kez kendime olmak üzere bu 7. oy kullanmam idi. 15 gün önce 14 Mayıs seçiminde sandıklar açılmadan önceki yazımda demiştim ki, “Son seçimlerde iktidara oy kullandığını tahmin ettiklerimin yüzü gülmüyordu. Bana karşı da adeta iktidara gelmekte olan CHP’nin eski milletvekili ve bakan hemşerileri gözü ile mütebessim bakıyorlardı”.
Bu sabah gördüğüm manzara ise şöyleydi; Birinci turda Reisleri R.T. Erdoğan’ın oyu, beklemedikleri halde Kılıçdaroğlu’ndan fazla çıktığı için sanki moralleri düzelmiş ve daha umutlu ve özgüvenli bir cumhur ittifakı seçmeni vardı. Bizim tarafda, son bir hafta yapılan gerçekçi ve savunmacı değil, hesap sorucu propagandanın etkisiyle, başta CHP’liler olmak üzere muhalefet seçmeninde katılım ve inançlı bir hava gördüm.
Bunları yazarken sandıkların açılmasına 2 saat kaldı. Gazetemin isteği üzerine bu yazımı göndermem dolaysıyla sonuç konusunda tahmin yapmaya çalışacağım: Hukuk içinde özgür kapalı oy ve herkesin gözü önünde açık sayım yapılabilirse, CHP Genel Başkanının arayı kapatabileceği ve az da olsa artı farkla seçilebileceğini olası görüyorum.
Yarım yüz yıllık onca seçim yaşamış bir deneyimli olarak, 1994 İstanbul belediye başkanlığı ve sonrasında düne kadar tanıdığım ve iç dünyasını bile anladığımı sandığım R.T. Erdoğan’ın sonuç olarak yenilgiyi tepkisiz kabul edebileceğini beklemiyorum.
Bir yıl önce yapılan seçim yasası ve kurul değişikliğinden sonra Yüksek Seçim Kurulunun AK Sarayın baskısına dayanabilip, K. Kılıçdaroğlu’na mazbatasını yasal süre içinde verebileceğini ummak ta gerçekçi olmaz. Öyle ki iki hafta geçtiği ve anayasa ve seçim yasası ve geleneklere aykırı olarak seçilen Milletvekilleri sonuçlarını ilan etme görev zorunluluğunu bile yerine getirememeleri bu olasılığı belgeliyor.
1950’den bu yana yapılan bütün seçimlerin önemsenmeyecek eksiklerle laik demokratik hukuk devletine yakışır sonuçlandığını yaşamış birisi olarak, bu olası kaygılarımın gerçek olmamasını dilerdim.
Olmadı, 28 Mayıs 2023 saat 19,30 AK Saray biraz sonra “yola devam” açıklamasını yapacak.
CHP Genel Başkanının -helalleşme politikası ile CHP Milletvekili olan eski Erbakancı ve R.T. Erdoğan’ın ilk Maliye Bakanı Abdüllatif Şener’in itirafı ile artık “parlamenter sistem” hayal oldu ve Partili Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi kalıcı duruma geldi?
Ama ben yine iyimserim. Çünkü aklen kesinlikle inanıyorum ki, genç kuşaklarımız, yakın gelecekte halkımızın ve ülkemizin yüz yıldır savaşımını verdiği “çağdaş uygarlık düzeyine erişme” andını yerine getirecek.
Çok sürmez, ayakta durmakta zorlanan Partili Cumhurbaşkanı ya aydınlık gerçeklere dönmek zorunda kalacak. Ya da hızla yükselen yeni kuşağın güçlü demokratik savaşımı karşısında yine sandıkta yenilgiyi görecektir.

Tarih: 5/29/2023 6:06:01 AM

Okunma : 78

Kategori : BiGazete

yorum oku/yaz - Yazdır