Cevikce / Haber ayrıntısı

Ahmet Taner Kislali


Bugün yasasaydi, yetinmese de Kislali, Türkiye’deki gelismelerden mutlu olurdu.
27 Ekim 2004— Ahmet Taner Kislali’yi 5 yil önce kaybettik. O da benim gibi, Kabatas Erkek Lisesi’nden mezun olmanin onurunu tasiyanlardandi. Bu yil yine lisemizde adina yakisir bir anma töreni yapildi. Bir konusmaci Prof. Ahmet Taner Kislali’nin su sözünü okudu: “Dinin özü iyilik yapmak, kötülükten kaçinmaktir.”

 


Sevgili Kislali da, 11 Eylül 2001’de New York’ta binlerce insanin canini alan dinci terörün, çagdaslasmaya ve aydinlanmaya karsi açtigi savasin hedeflerinden biri oldu. Ayni katillerin, kisa süre önce Rusya’daki okul baskininda yüzlerce çocugun canina, nasil acimasizca kiydiklarini unutmadik. Istanbul’da onlarca insanimizi paramparça eden araçlardaki bombalarin bugün ögreniyoruz ki, üçte biri patlamis. Yarin bir baska yere yönelecek bombalarin tümü patladiginda daha nice canlari kaybedecegimiz korkusunu yasamaya devam ediyoruz.

Bin–Ladin ve benzerleri için, dine sigmayan, insanlik disi bu terörün, Kislali’dan bes yil sonra bugün onlara sagladigi sonuç bence kanli bir “Günah yüküdür”. Türkiye artik, Ugur Mumcu’nun, Kislali’nin diger “Çagdaslasma Önderlerinin” canini verme pahasina savundugu “Aydinlanma” yolunda, degil bes yil belki çeyrek yüzyil daha ilerde. Türkiye’nin Imam-Hatip çikisli Basbakani, daha dün Bogaziçi Üniversitesinde yaptigi konusmasinda iki yil önceye göre duygularinin ve inançlarinin dünya ve ülke gerçekleri isiginda tümüyle degistigini ve Avrupa Birligi degerlerinin Türk insani için büyük önem tasidigini söylüyordu!

6 Ekim’de, Ilerleme Raporu yayinlaninca çok sey yazildi, çizildi. Oktay Eksi’nin yazdigi su satirlarin anlamli oldugunu saniyorum. “Büyük Atatürk’ün tam da aramizda bulunacagi gündü dün. Seksen yil (isterseniz 19 Mayis’tan alin 85 yil deyin) önce çiktigi yolun ve yaptigi devrimlerin bugüne kadar alinmis en somut sonucuna tanik olmaliydi. Belkide bu sonucu muhafazakâr ve hatta dindar kisiligi çok belirgin bir siyasetçi olan Tayyip Erdogan’in almis olmasi onu daha çok mutlu ederdi.”

Atatürk’ün Laik Demokratik Cumhuriyet hedefinin aslinda, Türkiye’nin “çagdas uygarlik düzeyine” ulasmasi oldugunu iyi biliyoruz. Aslinda AB’ye üyelik de, bu hedefin somutlastigi bir bütünlesmedir.

Türkiye’nin bu yolda çok büyük asama yaptigi bir gerçek. Bugün yasasaydi, yetinmese de Kislali Türkiye’deki gelismelerden mutlu olurdu. Elbette önce kendi adina degil, yillarca yüregiyle, akliyla, inandigi ve yazdigi düsüncelerinin gerçeklesmekte oldugunu görmekten dolayi, Türk Halki adina mutlu olurdu.

Buraya geliste en büyük katki ve payin Kislali ve diger Laik Demokrat Cumhuriyetçi aydinlara ait oldugunu genç kusaklarimiz bilmekteler.

Tarih: 28.10.2004

Okunma : 907

Kategori : NTVMSNBC

yorum oku/yaz - Yazdır