Cevikce / Haber ayrıntısı

CHP ana muhalefet mi!

Sagduyulu bir CHP’liye sordum, ‘Siz ne görüyorsunuz?’ aldigim yanit su oldu, ‘Ortalik karisti, düzen bozuldu, yetis yaa Muhammet, yetis yaa Ali’…”
17 Ocak 2005— En büyük gazetemizin basyazari Oktay Eksi bir yazisinda sunlari söylüyordu, “Bir dostumuz dün, ‘CHP gibi bir malzememiz olduguna göre yazi konusu bulmada hiç sikinti çekemeyecegimizi’ söyleyerek biraz igneledi, biraz da gerçegin ta kendisini dile getirdi”.

 

Üstad yazarlarimizdan Hasan Pulur ise, ayni gün sunlari yaziyordu, “Son kavgayi izliyorsunuz herhalde, Deniz Baykal - Mustafa Sarigül kavgasi… Nasil biter belli olmaz, ama Deniz Baykal’in siyasi hayat hikâyesinin son satiri, belki söyle yazilir: Sonunda, CHP’nin basina Mustafa Sarigül’ü de getirmeyi basardi.”
15 milyonluk Istanbul’un CHP Il Baskani da, birkaç gün önce “Bu kurultay Amerikan ajanlari ve AB isbirlikçileri ile Kemalizm’in savasi olacaktir” diyordu.
“Sarigül kazanirsa biz çeker gideriz…”, bu sözleri CHP’nin en eski ve en etkili yöneticisinin yanindan gelen bir partili aktardiginda, gerçek olduguna asla inanmak istemedim.
Yüksek Disiplin Kurulu üyesi bir eski bakanin su sözleri de saniyorum çok anlamli, “Genel merkezin istedigi yönde oy kullanirsaniz ‘tetikçi’, kullanmazsaniz ‘baska bir sey(!)’ oluyorsunuz”.
Sarigül’e soruyorlar, “Baykal’i sandiga gömecegim dediniz mi?”, yaniti söyle; “Hayir, ancak sayin Baykal beni çok incitiyor, benim üzerime çok geliyor, 5 ay önce sayin Baykal üzerime hiç gelmiyordu. Sayin Baykal’in degirmenine su tasidiginiz zaman övülüyorsunuz, tasimadiginizda dövülüyorsunuz.”
Bunlari alt alta okuyan bir sosyal demokratin üstelik o, 30 yasin altinda bir genç ise, tasalanacagini ya da üzülecegini hiç sanmiyorum. Çünkü bir süredir, onlarin sahnesinde ve gözünde CHP zaten yok. Ne yazik ki, benim kusagim onlari CHP’ye karsi ilgisiz ve duyarsiz hale getireli en az bes yil oldu.
Belki rastlanti ama, üstelik bütün bunlarin yazilip söylendigi ayni gün, Tayyip Erdogan Sosyalizmin eski kâbesi Kremlin Sarayi’nda, gelecek için umut dagitan projelere imza atiyordu. Oysa yine ayni gün AKP’nin Meclis Grup Baskan Vekili, Laik Demokratik Cumhuriyetin alt yapisi olan ve uzun savasimlardan sonra yasalasip uygulanan 8 yillik temel egitimi içine sindiremedigini açikliyordu. Irfan Gündüz diyordu ki, “8 yillik kesintisiz zorunlu egitim bir dayatmadir, imam hatip liselerinin önünü kesmek için çikarilan bu yasa, Türkiye’nin önünü kesmektedir.”
Bütün bu tartismalarin hiçbir yerinde Ana Muhalefet görevinin basinda olan bir CHP yoktur. Bunun yerine, yillardir kendi içinde Baykalcilarla, karsitlarinin (en büyük il baskaninin sözcügü ile) savastigi olaganüstü kurultaylar partisi bir CHP vardir.
Partinin sagduyusunu yansitan orta yasli gerçek bir CHP’liye sordum, “Siz ne görüyorsunuz?” aldigim yanit su oldu, “Ortalik karisti, düzen bozuldu yine, yetis yaa Muhammet, yetis yaa Ali…”

Tarih: 1/26/2005

Okunma : 1294

Kategori : NTVMSNBC

yorum oku/yaz - Yazdır