Cevikce / Haber ayrıntısı

Terör batakligi bomba ile kurutulmaz

Alman Disisleri Bakani Fisher, Afganistan’da Taliban sonrasi yeni yönetimin olusmasini saglayan kisilerin basinda gelir. Baslangiçta Irak Savasina Almanya ve Fischer’in, karsi çiktiklarini herkes animsar. savas konusunda, Almanya’nin en azindan Ikinci Dünya Savasi’ndan kalma bir “utanci ve ayibi” var.
 

Dünya tarihinin en korkunç ve acimasiz savasi olan Ikinci Dünya Savasi sonuçta Almanlarin “tek ve en üstün biziz” anlayisini dünyaya dayatmalarinin sonucudur. Hitler’in ilkel aklinin ve hirsinin sorumlulugunu içinde duyan, düsünen, kendisine, insan yasamina saygisi olan bir Alman politikacisi olarak Fischer, Baskan Bush’a ancak bu kadar agir uyari ve ders verebilir. Roma Imparatorlugu da çöktü, Sovyet diktatörlügü de... Ingilizlerin sonu gelmez sandiklari Büyük Britanya Imparatorlugu 21. yüzyilin basinda artik, bir yeni imparatorlugun tetikçiligine buyun egdi. Bir gün, bugün ki imparatorluk da kime boyun egecek bilemem. Benim bilemedigim gibi Blair de , Bush da bilmiyor, bilemez de...

Elbette ki Saddam modern çagin en acimasiz diktatörü idi. Genç yasinda basina geçtigi Irak’ta halk, durmaksizin savasla yati, savasla kalkti. O halk, demokrasi, insan yasami, baris gibi sözcükleri belki duymus, ancak hiç yasamamis. Hiç süphesiz bir yolunu bulup Beyaz Saray’dan önce Irak halkini bu diktatörden kurtarmak basta ABD, Türkiye, Almanya olmak üzere tüm çagdas, demokrat ülkelerin görevidir. Surasi bir gerçek, “Irak’i Saddam’dan kurtaracagiz” diye Irak halkini yok etmek korkusu elbette tarihi savaslarla dolu Türk halkina zor geliyor.

O nedenle, dünyayi ele geçirmek sevdasi ile çogu Alman, milyonlarca insanin yasamini yitirdigi, parçalanip yillarca egemenligini kullanamayan Almanya’nin Disisleri Bakani Fischer’i bir Türk politikacisi olarak ben daha iyi anliyorum. Dogaldir ki bu düsüncem iyi niyetli açidan geçerli... Isin bir de ülke yararlari tarafi var. Fischer’in asil korkusu, belki de tarihe karsi sorumluluk duygusundan çok Almanya’nin Ortadogu’daki menfaatleridir.

Türkiye’nin de, Saddam’la savas sirasinda ve sonrasinda menfaatlerini hesap etme hakki var. Herkesin hesabi var da, herkesin menfaatlerini, Irak halki dahil binlerce, milyonlarca cana kiymadan, savas yoluyla denklestirmek olanaksiz. NTVMSNBC’nin Yayin Yönetmeni sayin Adnan Bostancioglu’nun yazdigi gibi “... bugün pastadan pay isteyenlerin yarin sofraya oturacagi bile süpheli”.

Kötü huylu dev ayaga kalkti, sivrisinegi ezmek için yürüyor.

Karincalar saskin...

Kimisi devin arkasina geçmeye, kimisi ortadan kaybolmaya çalisiyor. O gibi sineklerin batakligini, bomba atarak kurutmayi henüz hiçbir imparatorluk basaramadi...

Tarih: 11.12.2003

Okunma : 889

Kategori : NTVMSNBC

yorum oku/yaz - Yazdır