Cevikce / Haber ayrıntısı

Yanitim, elbette ”evet”

Enis Batur, 2010’daki bir yazsinda, “ Bin köse yazari, ‘kanaat önderi’ ile büyük bir fikir kirliligine ulasmayi basarmis durumdayiz.
 

Cumhuriyet dönemi gazete yazilarindan siki bir seçki hazirlansa, Falih Rifki ile Refik Halid, Tanpinar ile Necip Fazil, Haldun Taner ile Çetin Altan, Ataç ile Peyami Safa, Melih Cevdet ile Selim Ileri yan yana getirilse, bu günden utanir miydik? Bir dolu soru, tek bir yanit.”
Benim yanitim elbette “evet”!
Üstelik Batur’un bu saptamasi, 2010 yilinda. Simdi bir de son dört yildir karsi karsiya kaldigimiz tabloya bir bakin ve varin tartisin bu sayiyi; Birakin bini, on binleri asmis durumda. Ne egitim, ne bilgi, ne deneyim ne de birikim. Agzim var diyen, eline kalem, bilgisayar ya da ekran geçiren, dur durak bilmeden nefret içinde, yalan, iftira, ihbar ve pislik saçiyorlar! Yeter ki, “Reis”in gözüne girsinler. Onlar için utanma ne ki, “ar damarlari çatlamis” dense bile yetmez.
Benim de aralarinda oldugum sayisi giderek azalan “utananlar”, 10 Agustos’a dek her gün, her hafta, “görev bilip(!) bir seyler karalamaya çalisip durduk. Hem de, Batur’un hakli olarak tepki gösterdigi “fikir kirliliginin”, “fikir batakligina” dönüstügü bir ortamda… “Umutsuzlukta hakli çikacagimiza, umutta yanilalim”, diyerek. Reis’in Çankaya’ya oturdugu bu günden sonra hala, kaçta kaçimiz, umutta yanilma avuntusu ile yazmayi sürdürürüz, görecegiz bakalim? Özellikle, partideki yerini emanetçisine biraktigi genel kurulda, içinden atamadigi nefret ve intikam dolu konusmasindan sonra da, hala “umut asla tükenmez” inancini koruyabilecek miyiz?...Burada biraz durdum, içgüdülerime ve irademe kulak verdim. O konusmasini bir kez daha hizla gözden geçirdigimde, Reis’in beni son derece tahrik eden bir sözüne takildim; Diyor ki, “91 yillik cumhuriyet bize çok çektirdi, simdi artik beni hala anlamayanlari (yani halkin yarisini kastediyor) uyariyorum, artik ya beni anlarsiniz, ya da..!”.
Bu tehditten kim ne anlarsa, anlasin ben kendi payima, umutta yanilmayi göze alip, O’na karsi dogru bildiklerimi yazmaya, hem de daha bilinçli, inançli ve kararli olarak devam edecegim. Yakin geçmisin siyasi tarihinden ders çikarmayanlarin, bir gün mutlak yenik düseceginden hiç kuskum yok. Bin yildir hiçbir güç, Anadolu’nun boynunu egdiremedi, egdiremeyecek de…

Tarih: 28.08.2014 17:52:39

Okunma : 487

Kategori : BiGazete

yorum oku/yaz - Yazdır