Cevikce / Haber ayrıntısı

AKP-CHP Koalisyonu

Basta Avrupa'da, parlamenter sistemdeki ülkelerde, "büyük koalisyon" hükümetleri sikça görülür.
 














Üstelik artan ekonomik sorunlar karsisinda, o hükümetler çok daha basarili olmaktalar. Ayrica, henüz parlamenter demokratik sistemi özümsemekte zorlanan bizim gibi ülkelerde, çogunluga yaslanan tek parti hükümetlerinin insan haklari ve çagdas demokrasiden hizla uzaklastigi da yasanan bir gerçek.



Bunlari, özellikle CHP'de, AKP ile koalisyon yapma konusunda bir iç tepki oldugunu gördügüm için yaziyorum. Ancak herkes bilmeli ki, bu seçim sonuçlari, özellikle son dönemde laik demokratik gelismemizi tehdit eden "kisisel iktidar hirsini", simdilik(!) durdurdu. Üstelik AKP, eski Genel Baskanlarina olan tepkiye karsin, önemli bir oy aldi. CHP'nin aldigi sonuçlar, yine muhalefette kalirsa, gelecekte durumunun daha iyi olacagini göstermiyor. Üstelik partinin hizla iç çekismelere girmesi de kaçinilmaz olur. Dolaysiyla, geçmise dayali kisisel hakli ve duyarli tavrima karsin, kadim Genel Baskanim Deniz Baykal'in TBMM Baskan adayligiyla baslattigi görüsmelerin, bir AKP-CHP ortak hükümetinin olusmasina yardimci olacagini düsünüyorum.



Aldigim izlenim, omurgasi saglam eski ve yeni bazi CHP'liler, basta 17-25 Aralik vakiasi olmak üzere AKP'ye yöneltilen elestiriler dolaysiyla, koalisyona sicak bakmiyor. Hatta bazilari, Antalya M.V. Deniz Baykal'i, ilk günden yaptigi girisimler dolaysiyla elestirmekteler. Oysa 1973'den beri, benzer durumlari canli yasayan birisi olarak, ögrendigim en önemli ve ciddi gerçek, demokrasi çabalarimizin en deneyimlisi Süleyman Demirel'in, "dün dündür, bugün bu gündür" sözüdür. Tersine en aci anim da, yakin tarihimizin, en nitelikli ve en kimlikli ama biraz duygusal siyaset adami Bülent Ecevit'in, "köprüleri attim mi, bir daha geri dönmem" deyip, 1974'deki olaganüstü basarili CHP-MSP Hükümetini bitirisidir.



Bu özel gözüken ama ülkenin gündemini ve gelecegini belirleyecek önemdeki animsatmayi yapmamin nedeni, o günlerde, birlikte sorumluluk ve görev aldigimiz Deniz Baykal'in bu günlerde, CHP Milletvekili olarak, mecliste olmasinin önem ve degerinin altini çizmekti.



Bilelim ki, bu seçim sonuçlariyla, diger koalisyon seçenekleri ve azinlik denemeleri, hiçbir sekilde ülkenin sicak sorunlarina dönük çözüm olmaz. Ülke, erken seçim dahil daha karmasik ve bilinmez bir döneme girer. Politikada önemli olan, olmasini istediginizi degil, olacagi görüp ona göre ülkeniz ve partiniz yararina tavir, karar ve sorumluluk almaktir.

Tarih: 8.07.2015 16:43:51

Okunma : 503

Kategori : BiGazete

yorum oku/yaz - Yazdır