Cevikce / Haber ayrıntısı

CHP açisindan gidisat!

Seçimin ilk gününden beri, AKP-CHP Koalisyonundan baska bir seçenek olmadigini yaziyorum.
 




Bunu, özellikle CHP'nin gelecegi açisindan önemli görmüstüm. Hala ayni düsüncedeyim. Çünkü bu olmazsa, sunlar olacak: Bir, AKP-MHP koalisyonu ki, Bahçeli'nin, o "istemezük" pozunun arkasinda, basindan beri bu var. Iki, HDP ya da MHP destekli AKP azinlik hükümeti ki, aslinda hiç biri istemiyor! Üçüncüsü de, bu yil içindeki (genellikle Kasim ayindan söz ediliyor) bir erken seçim. Bunun üçü de, daha çok CHP'nin zararina olacaktir. Gerçek düsüncesi tam anlasilmasa da, giderek yumusattigi konusmalarindan Baskan Kiliçdaroglu'nun da böyle baktigi kanisindayim.
AKP'nin daha açikçasi R.T. Erdogan'in "baskanlik" yolu simdilik kesildiyse de, bir yil içinde erken seçim olursa, sonucundan en çok "kazanan AKP yani R.T. Erdogan olur" tahmini yaygin. Ilk tur görüsmelerden çikan "AKP-CHP ortakligina gidildigi" izlenimi, bence taraflarin "yapici" gözükme çabasindan öte degil. Tikanir ise, ilk sorumlusu durumuna, CHP düsürülecektir. Zaten, görüsmelerdeki Basbakan Davutoglu'nun o "sahte uzlasmaciliginin" ve Bahçeli'nin o "devletçi soguklugunun" altinda, bu sinsilik yatiyor. Dolaysiyla, CHP'nin gerçegi anlatmakta zorlanacagi, simdiden söylenebilir!
Bu savlarimla, sanilmasin ki, CHP'nin, bir AKP koalisyonuna mahkûm olduguna, isaret ediyorum? Hayir, tersine, AKP'nin, kisa da sürse, CHP ortakligina, CHP'den çok daha fazla mahkûm oldugunu herkes gibi ben de görüyorum. Ne var ki, CHP'nin bir türlü durulmayan içyapisi ve liderlik açisindan kamuoyuna yansiyan kararsizlik görünümü, hem AKP-CHP koalisyonunun gerçeklesmesi, hem de yürümesi konusunda ikircikli ve kuskulu kaygilara neden olmakta!
Geçmiste benzer koalisyonlarin kurulmasinda ve isleyisinde görev almis birisi olarak, somut bir gerçegin altini çizmek istiyorum: Kurulurken ister dört, ister on dört kosulda ödünsüz olun, ister bakanliklar konusunda pazarlikçi ve inatçi olun, "koalisyonun gidisati ve sonucu", sizin, uygulamadaki ilkeli, tutarli, sogukkanli ve saydam tutum ve becerinize baglidir. Hükümet, "yönetim yetkisini ve gücünü", tek, tek "bakanliklarin" degil, "bakanlar kurulunun" kararlariyla kullanir. Taraflardan birisi, önyargili, iç hesapçi ve açik degilse, bastan ne kadar kosul sürseniz ve güvence alsaniz da, olumsuz sonucu degistiremezsiniz. Seçmen o sonucun faturasini da hiçbir zaman size kesmez. Yeter ki, hükümet ortagi olarak, halkin gerçek gündemi "as ve is" konusuna yüreklice ve içtenlikle sahip çikmasini biliniz.

Tarih: 19.07.2015 14:44:40

Okunma : 494

Kategori : BiGazete

yorum oku/yaz - Yazdır